ISPARTA / MERKEZ - Naşide Halil Gelendost İlkokulu

Halil GELENDOST

Halil Gelendost, 1919´da Isparta´da doğdu. 1935 yılında Isparta Orta Okulu´ndan, 1938 senesinde Kuleli Askeri Lisesi´nden, 1940´da Kara Harp Okulu´ndan mezun oldu. İstanbul, Şiran, Kadınhanı, Silvan, Kalecik Ankara´da kıta hizmetlerinde bulundu. Subay ve Astsubay tekâmül kurslarında öğretmenlik yaptı. 1957 yılında Ankara Üniversitesi Fakültesinden mezun olarak Askeri Hakim sınıfına nakledildi. Mardin, Van, Erzurum, Kara Harp Okulu Askeri Mahkemeleri'nde başhakim olarak görev yaptı. Sekiz sene sürdürdüğü Kara Kuvvetleri Adli Müşavirliğinden generallik sırasında iken Kd.Alb. olarak kadrosuzluk nedeni ile emekliye ayrıldı. Akabinde Kara Harp Okulu´na, Askeri Ceza ve Usul Hukuku dersleri öğretim görevlisi olarak atandı. Bu görevini sürdürürken 1981 Ekim ayında Milli Güvenlik Konseyi'nden kontenjan üyesi olarak Danışma Meclisi´ne üye seçildi. Sakız Adası eski müstantık´ı (sorgu hâkimi) Hafız Mehmet Akçasakız kızı Naşide Hanım ile evlidir. Jandarma Hizmet ve Muamelat, Jandarma Meslek ve Tatbiki Hukuk Bilgiler, Harp Okulları için, askeri Ceza ve Usul Hukuku Dersleri, îyiyi, doğruyu, güzeli "Arayış" adlı şiir kitabı, Peygamberimiz Hz.Muhammed´in      hayatı ve İslam Akidesi adlı manzum kitabı, Parlamento ve Askeri Mecmualarda çeşitli konularda makaleleri yayımlanmış  olup halen yayınlanmaya devam etmektedir. Roman türünde beş, Rubai türünde de bir eseri yayıma hazırlanmış bulunmaktadır.

Yayın: 06.12.2012 - Güncelleme: 08.12.2020 11:35 - Görüntülenme: 5042